Az Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház A történelem szárnyán címmel többfordulós komplex csapatversenyt szervez 6 -7. osztályos tanulók részére.
A vetélkedőn Wéber Anikó: Az ellenállók vezére című könyvét dolgozzuk fel.

AMIT ÉRDEMES TUDNI
Egy-egy csapat 4 főből áll. Az iskola maga dönti el, hogy vegyes csapatot indít-e, vagy minden évfolyamon külön csapatot/csapatokat.
A vetélkedőn való sikeres részvétel feltétele Wéber Anikó: Az ellenállók vezére című könyv elolvasása, alapos ismerete és múzeumlátogatás, ami idén az I. fordulóba került. (Nem szeretnénk, ha a koronavírus-járvány miatt elmaradna.)
Olyan csoportok jelentkezését várjuk, akik szívesen áldoznak szabad idejükből múzeumlátogatásra, szeretnek olvasni, érdeklődnek a történelem, a képzőművészet és a zene iránt, akik szívesen végeznek kisebb gyűjtőmunkát könyvtárban és/vagy interneten. Fontos, hogy legyen a csapatban jól rajzoló tanuló is.
A döntőre a fordulókban legjobb teljesítményt elérőket hívjuk meg.
A diákok minél hamarabb ismerkedjenek meg a regénnyel (nem kell várniuk a feladatlap kiküldésére).
A koronavírus-járvány miatt elképzelhető, hogy a feladatlapokat elektronikusan kell visszaküldeni. Továbbra is az a legjobb út, ha a gyerekek kézírással töltik ki a feladatlapot. Ezt követően történjék a szkennelés vagy fényképezés.

MIRŐL SZÓL A KÖNYV?
A regény tizenhárom éves főszereplői, Viktória és Kristóf egészen pontosan Andrássy Gyula miniszterelnökké kinevezésétől Ferenc József és Sisi koronázásáig töltik az időt a XIX. században. A múltba csöppent gyerekek szemszögéből a mai kiskamaszok sokkal könnyebben megérthetik az akkori közéletet foglalkoztató problémákat, és azt, hogyan lesz a mindenkori jelen politikai döntéseiből a jövőben történelem.
A XXI. századból egyszerűbb azt gondolni, hogy a ringó krinolinok, fodrok, bálok, csillogó csillárok és lovagias férfiak világa sokkal jobb és élhetőbb volt. Ám Viktória szembesül a vágyott világ árnyoldalával is, a szegénységgel, a nyomorral, és persze azzal, hogy a korszellem a lovagias férfiak dacára a női egyenjogúságnak még a csíráját is csak nyomokban tartalmazza. Ám mindkét főszereplőre nagy hatással lesz az időutazás, még akkor is, ha a változást nem a korszak, hanem az egymás iránti odafigyelésük hozza el. Ahogy kicsit érthetőbb lesz egy-egy helyzet, ha kívülről szemléljük, úgy látnak rá ők is jobban a múltból a saját jelenükre. Viktória lazább lesz, megtanul csapatban gondolkodni, Kristóf pedig felvállalja a döntéseit, nem sodródik már az árral. Nem mellesleg pedig egymáshoz is közelebb kerülnek.
KÖNYVKRITIKA:
https://smokingbarrels.blog.hu/2021/06/25/konyvkritika_weber_aniko_az_ellenallok_vezere?utm_medium=doboz&utm_campaign=bloghu_cimlap&utm_source=kult

A VETÉLKEDŐ TEMATIKÁJA
I. FORDULÓ
Látogatás a Magyar Nemzeti Múzeumba.
Feladat: Magyarország története II. rész című kiállítás 13., 14. és 15. termének a megtekintése és séta Budapesten, valamint
Wéber Anikó: Az ellenállók vezére című könyv feldolgozása 1.
A feladatlap kiküldésének ideje: 2021. december 6.
A feladatlap visszaküldésének ideje: 2022. január 10.

II. FORDULÓ
Wéber Anikó: Az ellenállók vezére című könyv feldolgozása 2
A feladatlap kiküldésének ideje: 2022. január 24.
A feladatlap visszaküldésének ideje: 2022. február 21.

III. FORDULÓ
Wéber Anikó: Az ellenállók vezére című könyv feldolgozása 3.
A feladatlap kiküldésének ideje: 2022. március 8.
A feladatlap visszaküldésének ideje: 2022. április 7.
IV. FORDULÓ – DÖNTŐ
Az eddig megszerzett ismeretekről adnak számot a csapatok. Irányadó a három forduló feladatlapja. A döntő napján a vetélkedő során készült alkotásokból kiállítást rendezünk. A koronavírus-járvány alakulása a döntő idejét, lebonyolításának módját befolyásolhatja.

A döntő tervezett ideje: 2022. április 26. kedd 14 óra 30 perc
Helyszíne: Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház

Az eredményhirdetés tervezett ideje: 2022. május 3. kedd 14 óra 30 perc
Helyszíne: Újpesti Kulturális Központ – Ifjúsági Ház

Várjuk a csapatok jelentkezését.
Jelentkezés és információ: Katona Gyöngyi/katona.gyongyi@ujkk.hu /06-70-430-5627