Egy tekercs film. Lassú mozdulatokkal kell befűznöd a gépbe. Óvatosan nehogy meggyűrődjön. Villany le. És már kezdődik is a mese. Halk, kissé nyikorgó tekergetés az aláfestés zenéje.
A diavetítés története, már a XIII. században elkezdődött. Ekkorra datálják Roger Bacon kísérletezését, miszerint egy tükör segítségével árnyékot vetített a szobájába. Igaz ez még csak egy kezdeti technikai próbálkozás volt, de később a nagy festő és feltaláló Leonardo da Vinci is foglalkozott a vetítés gondolatával. Az első diavetítő elkészítése Athanasius Kircher jezsuita szerzetes nevéhez kötődik a XVII. században. Az első vetítőket, a XIX. században képmutogatóknak hívták. Velük legtöbbször a vásárokban találkozhattak az emberek, ahol a vászonra festett képek sorozatával kápráztatták el a nézőket.
Szeghalmi Gyula tanár, egy 1906-ban kiadott “Amatőr fényképészek könyve” c. művében külön fejezetet szentelt a diafelvételek készítésének, a színezésüknek, valamint a vetítésnek. Később Szeghalmi maga is kiadott és eladott vetíthető diapozitív képeket, 80.000 diaképet tartalmazott az árjegyzéke.

Az 1900-as évek elején élt gyerekek is nézhettek mesét dián. Már akkor is a Csipkerózsika, Hamupipőke stb. voltak a kedvencek. E század eleji siker után megalapozott volt a diafilmezés sikertörténete. Rengeteg oktatófilm, ismeretterjesztő film készült az 50-es években.
Az új technikák megjelenésével – videó, DVD – úgy tűnt, hogy kiszorul a diafilmezés a gyerekek életéből. Hosszabb szünet után ez a műfaj második virágzását éli.
Ezért is működik immár 6. éve a Diafilmklub az Újpesti Kulturális Központban.
Kellemes és nyugodt légkörben óvodásoknak egy, iskolásoknak másfél órás kikapcsolódást garantálunk.
Alkalmanként egy-egy téma komplex feldolgozására kerül sor.
Gyertek, próbáljátok ki!
Belépődíj: 500 Ft, csoportoknak 15 fő felett 400 Ft/fő

DIAFILMKLUB ÓVODÁS ÉS ISKOLÁS CSOPORTOKNAK
Tervezett találkozások a 2021 II. félévben
Folytatjuk a diafilmklub foglalkozásokat az Ifjúsági Házban. A koronavírus-járvány miatt – elősorban – a színházteremben tartjuk.