Status quo

2022. január 14. 18:00 (péntek)
Megnyitó: 2022. január 14. 18 óra
A kiállítást tárlatvezetés keretében maga a művész nyitja meg.
Helyszín: Polgár Centrum – Újpest Galéria
1042 Budapest, Árpád út 66. (1-379-3114, polgar@ujkk.hu)
Belépés díjtalan.

Az aktuális járványügyi szabályozásoknak megfelelően házainkban 6 éves kor felett a maszk viselése kötelező.

Status Quo, avagy a Jelenlegi Helyzet, Fennálló Állapot. De mindenki tudja (vagy tudni véli), hogy milyen a mai helyzet, illetve, mennyiben függ össze a közelmúlttal és a távolabbi régmúlttal. Minden viszonylagos, vagyis attól függ, honnan nézzük. Ez a nézőpont nagyon fontos, lényeges eleme a látásnak és a gondolkodásnak, és közben hallgathatjuk a Status Quo zenéjét a Youtube-ról, vagy CD-ről, mint én, festés közben néha.
Minden, ami történik, vagy minden, amit Mi teszünk, az összefügg a múlttal, jelennel, és kihat a jövőre, ezt mindenki tudja, ehhez nem kell filozófusnak lenni.
Azt kérdezem magamtól: hol tartok most, mindent összegezve. De ezt szavak nélkül, legfeljebb a képeim címeivel, és legfőképpen a képeimmel szeretném megválaszolni. Nem lesz egyértelmű a válasz, az biztos. Szeretnék megállni egy kis időre, szembenézni magammal és a képeimmel, átgondolni a dolgokat, és erre hívom a kiállítás nézőit, nyitottan állok a véleményalkotásuk előtt. A képek által esetleg Ők is megállhatnak és gondolhatnak dolgokra, remélhetőleg minden képre szentelnek 10 másodpercet, vagy ha az megérdemli, többet is. Bevallom, hasonló esetekben én is így teszek, de vannak kivételek időnként…
Ennél többet nem várhatok el: egy kiállítás megnyitó egyfajta modern szümposzion, lakoma, képi és szó szerinti értelemben is, gondoljunk csak az italfogyasztásra és a pogácsákra, süteményekre.
A Wikipédia szerint: a lakoma (ógörögül Συμπόσιον, szümposzion) című dialógus Platón n középső alkotói korszakában íródott. A dialógus témája a szerelem. A görög kifejezés szümposzion “közös ivást” jelent, amely a voltaképpeni lakomát (deipnon), vagyis az étkezést követi. A közös ivásnak megvoltak a hagyományos szabályai.
Egy kortárs kiállítás megnyitó fontos része a lakoma és az ivás: a megnyitó beszéd és zene, vers után ezek következnek, kellemesebbé téve a képek nézegetését és az építő jellegű eszmecserét, filozofálást, véleményformálást, kritikát, melyből a kiállító művész meríthet a jövőben, de ez már rajta múlik. Nem beszélve a művészettörténészekről és a sok műgyűjtőről, galériásról, akik….
Akit pedig érdekel: előveheti Platónt és a Lakoma című írását, amiből megismerkedhet a Szerelem változataival és magyarázataival, valamint belegondolhat abba, hogy a Művészet is Szerelem, amihez soha nem lehetünk hűtlenek….

Újpest, 2022. január 14.

Kelemen Dénes Lehel