Bőrök és szobrok

2022. szeptember 23. 18:00 (péntek)
Megnyitó időpontja:
Szeptember 23. (péntek), 18 óra

A kiállítást megnyitja:
László Bandy képzőművész

Turcsány Péter versét elmondja Bassola Richárd színművész

A kiállítás megtekinthető:
Szeptember 23. – október 15.
hétköznap és szombaton 10-től 18 óráig, vasárnap zárva

Polgár Centrum – Újpest Galéria
1042 Budapest, Árpád út 66.
Tel.: 1 379 3114, polgar@ujkk.hu

Szlaukó László képző- és iparművész

“Az elmúlt 50 év során készített szobrokból mutatok be fontosnak tartott darabokat. A vezérlő elv az időbeliség, a folyamat bemutatása. A változást, a szemléletem átalakulását mutatom be a népi iparművészettől a részben bőrrel borított ág-faszobrokig, számtalanszor újraértelmezve a magam számára is az anyagot, amivel dolgozom.” /Szlaukó László/

Az újpesti kiállítást László Bandy képzőművész nyitja meg. Turcsány Péter versét elmondja Bassola Richárd színművész.

Szlaukó László 1945-ben született Eschwege-ben. Szobrokat készít, fest és a grafika több műfaját is műveli. Rendszeresen kiállít itthon és külföldön, egyéni és csoportos kiállításokon, művei számos gyűjteményben megtalálhatóak. Tagja a Magyar Alkotóművészek Országos Egyesületének, a Magyar Képző és Iparművészek Szövetségének, a Symposion Társaságnak, a Berzsenyi Társaságnak, a KAPOSART Egyesületnek, a Magyar Szobrász Társaságnak, a Magyar Elektrográfiai Társaságnak, és megszűnésükig a Magyar Papírművészeti Társaságnak, valamint a Magyar Faszobrász Társaságnak.
Iparművészként bőrrel foglalkozik. 1981-ben megalapítja a Leather Art Center International bőrművészeti központot.
Szobrászként organikus fa plasztikákat alkot, más anyagok (bőr, papír, fém, kő) kombinálásával.
Performance-okat és installációkat is készít és mutat be. 1981-ben a „P-ART mint MŰVÉSZET” manifesztummal illegális pártot alapít (NIPp) és lapot készít NIPpLAP címmel. Megfogalmazza a NEW ORWELL életérzés művészeti projektjét, melyet a NEW ORWELL ART SOCIETY és a N.O.A.S. STREET BRIGADE segítségével működtet. Művészbélyegeket és mail art munkákat is készít.
Eddig három szimbolista-dadaista almanachot írt, szerkesztett és adott ki barátaival Torony – Kannibál – Budapestis címmel. Meghirdeti a NEONONSENS művészeti irányt.
1982-ben kezdi úgynevezett „PALIMPSZESZT”-jeit, szöveg-vers-kép munkáit megalkotni. A sorozatot a mai napig folytatja.
1991-ben kezdi rajzolni „ELLENFÉNY”-KÉPEIT, 1992-től TV képeken alapuló COMIX-okat komponál. Az ÁRNYÉKVILÁG képeiből szitanyomatokat, grafikákat, festményeket, szobrokat is készít. 1996-ban megalapítja a nonprofit ÖKOLLÉGIUM ARTGALÉRIA- t, itt 200 kiállításon kortárs művészeket és új művészetet mutat be 2017. évi megszűnéséig.
2000-től rendszeresen kiállítási megnyitókat és képzőművészeti kritikákat ír kortárs képzőművészek kiállításairól.
Meghirdeti a DADAREÁL művészeti kezdeményt.
2006-ban megalapítja a DADA Centenáriumi Emlékbizottságot, és számos dada eseményt szervez tíz éven át. 2016-ban megjelenteti a tíz éves történet összefoglalását MADADAMA címmel könyvként. A centenárium után a MADADAMA IRÁNY-t szervezi.
2015-ben performansz és installáció gyűjteményt állít össze munkáinak dokumentációjából.
2017-ben NEW ORWELL címmel könyvben jelenteti meg tevékenységének válogatását a NIPp, a NEONONSENS és a NEW ORWELL dokumentumaiból. 2018-ban pályázatot hirdet a MADADAMA IRÁNY MEGHATÁROZÓ feltalálására. 2019.év elején megfogalmazza a RECYCLING ART művészeti kísérletet, mint egy lehetséges MADADAMA IRÁNYt