„SAJÁT HORIZONT” – a Manzart Rajziskola kiállítása

2023. január 13. 18:00 (péntek)
„SAJÁT HORIZONT” – a Manzart Rajziskola kiállítása
2023. január 13. – február 4.
Megnyitó: január 13. péntek 18 óra
Megnyitja: Szász György Munkácsy-díjas szobrászművész
Megtekinthető kedd – péntek 10-től 18 óráig, szombaton a ház programjához igazodva.
Helyszín: Polgár Centrum – Újpest Galéria
1042 Budapest Árpád út 66.

A Manzart Rajziskolát 2005-ben alapította a magyarországi rajztanítás igazi nagymestere Szunyoghy András, volt tanítványa Somos Ildikó. A mester és tanítvány kapcsolat az évek alatt barátsággá, a rajziskola pedig családias hangulatú közösségé alakult. Az első években egy felnőtt és egy tini csoporttal indult a képzés. Egy varázslatos hangulatú tetőtérben hiánypótló, friss szellemiségű művészeti tér született, amely rövid idő alatt sokakat vonzott magához. Az egyre bővülő csapatba került új oktatók mindig organikusan, a barátságok és a teljes szakmai megbízhatóság mentén kapcsolódtak. 2008-tól a gyerekcsoportok elindításával, a korosztályok teljes képzési spektruma állt össze. A „rajziskola minden korosztály számára”, nem csak hangzatos felhívás, hanem működő struktúra, a mai napig egyik alappillére iskolánknak.
A nálunk megfordult hallgatók nagy többsége visszajáró, vagy, ahogy magunk közt mondjuk csapattag. A személyes gondoskodás és egyénre szabott szakmai program következményeként a csoportok és programok közt átjárhatóság alakult ki. Élvezettel segítjük az életszakaszoknak megfelelő változó igények szerint a kurzusaink közti választást, támogatjuk az egyén fejlődését. Így fordulhat elő, hogy az egykori első tanítványaink a művészeti intézmények elvégzése után ma már egykori rajziskolájuk fiatal oktatói. A kreativitás és a művészetek világa végtelen szerteágazó, hatalmas terület. Feltérképezése évekig tartó folyamat, a számunkra leginkább megfelelő irányt, sokszor próbálkozások sora után jön létre. A Manzart Rajziskola alkotói szellemisége és a kurzusok sokszínűsége lehetőséget ad, hogy több területen is kipróbálhassuk magunkat. Egyéni képességek és igények figyelembevétele alapján segítjük az útkeresést, ha szükséges a csoportok és kurzusok közti váltást.
Az eltelt sűrű évek alatt emberi történetek sokaságával találtuk magunkat szemben. Rá kellet jönnünk, hogy tevékenységünk nem csupán a rajzolás képességének fejlesztését elősegítő foglalatosság. Sokkal több, és összetettebb folyamat: életszemlélet formáló, személyiségfejlesztő, egyfajta „szelíd” terápiának tekinthető. A mára hatalmasra duzzadt tapasztalatok és visszajelzések alapján eredeti célkitűzésünk újrafogalmazása: Alkosd meg magad!
Büszkék vagyunk arra, hogy a felnőtt Manzartosok, akik bár zömében a hivatásukat tekintve nem képzőművészek, mégis tehetségükkel, kitartásukkal és legfőképp a világra való nyitottságukkal a kiállító alkotókká váltak. A kiállításon a Rajziskola két újpesti festészeti csoportjának munkái láthatóak.