Jégkirálynő

2023. december 17. 10:00 (vasárnap)
December 17. vasárnap 10 óra

A Nektár Színház bemutatja:

JÉGKIRÁLYNŐ
mesejátékát

Helyszín: Ifjúsági Ház (1042 Budapest, István út 17-19.)
Belépő: 1700 Ft.

Hans Christian Andersen meséjét feldolgozta: Borbély Viktória
Versszöveg: Csík Csaba

szereposztás:
Jégkirálynő: Molnár Lilla
Gerda: Gábor Anita
Kay: Ondrik János
Három Évszak Asszonya, Xeroména, Lapp asszony: Fodor Viktória
Zebulon, Jakab, Kszúnó Izidor, Frigyes: Bor László
Udvarmester: Ottó Ferenc

Az előadás létrejöttében közreműködtek:

díszlet: Keresztury Kata
jelmez: Gáspár Erika – Mátyás Eszter
scenica – látvány: Borbély János
báb: Koryürek Vera
maszk: Papp Judit

Mesénk H. C. Andersen egyik sokak által kedvelt művének feldolgozása, mely az igaz barátságról, kitartásról, küzdelemről és a feltétel nélküli szeretetről tesz tanúbizonyságot.

Gerda és Kay testvérien jó pajtások. Egy szép őszi napon Kay hirtelen a szívéhez kap és ettől a pillanattól furcsán megváltozik benne a világ. Szemébe a Jégkirálynő manói által összetört tükör egy szilánkja kerül. Kay innentől kezdve mindenben és mindenkiben csak a rosszat látja. Gerdát is és barátait is kegyetlen tréfái tárgyává teszi. Amikor a téli szánkózás közben megjelenik maga a Jégkirálynő, Kay habozás nélkül követi őt annak palotájába.
Gerda elindul, hogy megkeresse barátját. Útközben találkozik a Három Évszak Asszonyával, a Királykisasszonnyal, aki neki ajándékozza a hintóját, majd a zsiványokkal, akik elveszik Tőle azt, és számtalan megpróbáltatáson megy keresztül, míg elérkezik a Lapp Asszony birodalmába. A kietlen, hideg vidéken élő varázslóasszony már várja Gerdát. Rénszarvasa segítségével elrepíti a kislányt a Jégkirálynő palotájához. Gerda belép a trónterembe és megpillantja Kayt… Küldetését teljesítette: „Én nem török hatalmadra Királynő, hiszen a hatalom egyedül neked a fontos. Én Kay-t viszem magammal, hiszen nekem meg ő a fontos. Szívem melegével felolvasztom jégbezárt hatalmadat…”
Az előadást klasszikus – és mai hangvételű zenével kísérjük.