Az arany középút

2023. október 30. 18:00 (hétfő)
Október 30. hétfő 18 óra

AZ ARANY KÖZÉPÚT
Nagy Imola iparművész és festőművész kiállítása

A kiállítás megtekinthető:
október 30. – november 30.
Hétköznapokon 8-20 óráig, hétvégén az intézmény egyéb rendezvényétől függően

A kiállítást megnyitja:
Baska Balázs, filmrendező, grafikusművész

Zenei közreműködő:
Takács Rebeka (klarinét)

Helyszín: Ifjúsági Ház – Új Galéria
1042 Budapest, István út 17-19.

Nagy Imola festőművész önéletrajza:

1976-ban születtem Budapesten. A Magyar Iparművészeti Egyetem (ma Moholy-Nagy Művészeti Egyetem) Öltözékszervező szakán diplomáztam 2001-ben, Köztársasági Különdíjjal. Évek óta a divatszakmában dolgozom.
2010-ben kezdtem el a festészettel foglalkozni. A festészet számomra olyan mintegy Önvallomás, Önéletrajz, amiről nehéz beszélnem, vagy leírnom, lefesteni azonban annál könnyebb. Akvarell és akril technikával festek. Akvarell képeimet a festést megelőzendő kontúrozás teszi egyedivé, akril képeim meg a nagy, erőteljes ecsetvonások által kapnak egyedi dinamikát.
A 2010-es évek közepén egyik évfolyamtársam mondta a megnyitót az egyik kiállításomon. Az ő ottani beszéde világosított meg engem arról, hogy mennyire sok a fa, az erdő, a megnyugvás, az őszi színek a képeimen. Pedig nem volt ebben semmi tudatosság. Nyilván a környezet Budakeszin, ahol élek és édesapám szülővárosa, Lenti (Zala megye) – ahova sokat járunk – hatalmas erdői is befolyásolták mindezt. Aztán elkezdtem kontrasztként foglalkozni a város témájával is. Mi van ott, a másik oldalon? Ahol ugyancsak nagy a kontraszt Pest és Buda között. Fiatalabb koromban Pesten dolgoztam, Budán éltem. Az egyik számomra a munkát, a nyugtalanságot, a zsibongást, a nagy épületeket, a betont, az esti életet, az éjszakai fényeket, míg a másik a megnyugvást, a pihenést, a zöldellő kerteket jelenti.
A mai világ problémái is érdekelnek! Urbanizáció, orwelli látomások, a magából kifordult világ! És szeretek női testeket, aktokat is megfesteni. Nem az önmaga valójában, nem olyan színekkel és lágysággal, hanem sokkal erőteljesebben, kontrasztosabb színekkel, erőteljesebb ecsetvonásokkal.
Álmaimat, vágyaimat vetem papírra, ezúton szürrealista, álomszerű képek keletkeznek.

www.imolanagy.com