Az Újpesti Víztorony fiatal építészek szemével

2021. augusztus 27. 10:00 (péntek)
„Immár csaknem húsz esztendeje, hogy Újpest egyik patinás építészeti jelképe, a víztorony kihasználatlanul áll a kerületben. Az önkormányzat lépett az ügyben, s a fiatal építészeknek kiírt egy tervpályázatot, ahol az újjáépítésről, hasznosításról vártak terveket. Érkezett is számos pályamunka, ezekből a pályaművekből készült el ez a most látható kiállítás.

A víztornyot éppen 109 éve, 1912. július 8-án avatták fel, az épület pedig rendszereket, háborúkat is túlélve működött egészen 2003-ig. Azóta kihasználatlanul áll a műemlékvédelem alatt álló építmény.

A pályázatot a Metropolitan Egyetem Építészet és Design tanszék hallgatóinak írták ki, és bizony nehéz volt a zsűrinek egy sorrendet felállítania, több megosztott helyezés is született.

A különdíjas Tajthy Renátó SVUNG című pályaműve lett. Az egyetem végzős hallgatója az Újpest Médiának a díjátadó után azt mondta: minden ilyen esetben meg kell ismerkedni a hellyel, a szokásokkal és az emberekkel, hiszen csak így kaphat az építész teljes képet arról, mit fog alkotni.”

Forrás: https://ujpestmedia.hu/dijaztak-a-fiatal-epiteszeket/

Ez a kiállítás ezeknek az építész hallgatóknak a tervpályázatra beküldött pályaműveiből ad egy átfogó válogatást.
A kiállítás megtekinthető: hétköznapokon 10-16 óráig