Újpesti barangolások

2024. február 9. 18:00 (péntek)
2024. február 9. péntek, 18 óra

CSONT MARI, DOBROCSI LÁSZLÓ, DOKNÁLIK ANGÉLA KÖZÖS KIÁLLÍTÁSA

ÚJPESTI BARANGOLÁSOK

A kiállítás megtekinthető:
2024. február 9–március 3.
Hétköznap és szombaton 10-18 óráig, vasárnap zárva

Kiállítást megnyitja: Szőnyi Krisztina, grafikusművész az Újpesti Művészek Társaságának elnöke

Helyszín: Polgár Centrum – Újpest Galéria
1042 Budapest, Árpád út 66.

Doknálik Angéla

A képalkotás, a képzőművészetek már gyermekkoromban érdeklődésem középpontjában álltak. Önállóan, otthon sokat rajzoltam, festettem szabadidőmben illetve szabadság alatt. Szerencsémre édesanyám észrevette az Újpest Újságban a hirdetést, hogy felnőtteknek is indul rajzképzés a kerületben. Így kerültünk (édesanyámmal együtt) a Somos Ildikó és Szunyoghy András által vezetett rajziskolába. A kockológiával kezdtük, és az akt és portrérajzolással fejeztük be rajziskola-béli tanulmányainkat. Szunyoghy Tanár Úr javaslatára hétvégenként Budára, a Nemzeti Galéria épületében működő Simkó István és Lajta Gábor festőművészek által vezetett festő-szakkört látogattam két éven keresztül. Ezt követően a „Kis képző”-ben indult festőkurzus. Itt Juhász István restaurátor tanított minket. A tematika tus-, aquarell -, tempera-, tojástempera, akril- és olaj- festészet alapjainak elsajátítása volt. Mind a három művészeti kört nagyon szívesen látogattam, mert nem csak hasznos tanácsokat, észrevételeket kaphattunk tanárainktól, hanem nagyon jó társaság, összetartó közösség is kialakult. Az Újpesti rajziskolában ismerkedtem meg Csont Marika és Dobrocsi Laci barátaimmal, akik a mai napig aktív tagjai az Újpesti Művészek Társaságának. Rendszeres kiállítók. 2009 óta rendszeresen láthatók festményeim az Újpesti Művészek Társaság által szervezett városnapi kiállításokon illetve az év végi tárlatokon. Engem a festészetben leginkább az impresszionista irányzat fogott meg. Szeretek a színekkel dolgozni, kísérletezni; a színek és fényhatások által hangulatot teremteni, érzéseket kelteni. Az itt látható munkáim akrillal készültek. Bár akrillal festettem már portét, csendéletet is, most a tájkép és épület-festés került a fókuszba. A Szúnyog-szigeten gyakorta sétálgatva ihletet kaptam a természet szépségének, és olykor itt a szabadidejüket töltő emberek megörökítésére.

Dobrocsi László

Gyerekkoromban, serdülő éveimben igen sokat rajzoltam, de figyelmem később más irányba fordult. A fotózás, mint vizuális hobbi, azonban kamaszkorom óta megmaradt, és segítette a látásmódom csiszolását, fejlesztését. A negyedik X betöltése után éledt fel bennem újra a rajzolás iránti vágy, ami immár teljesen beépült az életembe, és mindig újabb és újabb célok elé állít. Képzőművészeti iskolát nem végeztem, rajztanfolyamokon csiszoltam a képességeimet. Kezdetben Szarka Hajnalkához jártam rajzolni Káposztásmegyerre, majd néhány év múlva beiratkoztam Szunyoghy András frissen indult tanfolyamára. Évről-évre rendszeresen jártam a zebegényi Szőnyi István nyári rajziskolába, amit Szunyoghy András vezetett. Hosszú ideig, bő 8 évig jártam Schatz Zoltán festőművészhez is rajzolni. A Covid időszak óta úgy gondolom, az említett művészek mellett töltött évek során szerzett tapasztalataimat most már önállóan kell kamatoztatnom, és felderítenem az újabb és újabb lehetőségeket, médiumokat. Minden egyes alkotással tovább bővülnek a tapasztalatok, minden alkotás inspiráció lehet egy következő témához. Végtelen a lehetőségek sora, a világ szédítően gazdag bőségben kínálja az ötleteket, amik megvalósításához csak az idő szab korlátot. Eszközeim főként a grafit- és színes ceruzák, de az akvarell varázslatos világa is régóta fogva tart. Talán egyszer ilyen képekkel is megjelenhetek majd kiállításon. A valóság közeli ábrázolásmód áll hozzám közel, ennek gazdag lehetőségeit igyekszem megragadni. 2010 óta vagyok ÚMT tag, azóta veszek részt a közös, csoportos kiállításokon.

Csont Mari

Mindhárman Szunyoghy András grafikusművésznél tanultunk rajzolni a 2000-es évek elején. Néhány alkalommal a zebegényi Képzőművészeti Szabadiskolában Kopek Rita festőművész és Buda István szobrászművész tanítványa voltam. Egy évet Shatz Zoltán festőművész műtermében tanultam. Ez után a Magyar Nemzeti Galéria Galéria-köre következett, ahol tanáraim: Sinkó István, Lajta Gábor festőművészek és Makói Juhász István festő- és restaurátor művész. A Kisképzőben elvégeztem a Makói Juhász István vezette festőkurzust. Az Újpesti Művész Társaság tagjaként, csoportos kiállításainak rendszeres résztvevője vagyok. Több, mint 20 éve énekelek az Újpesti Civil Kórusban. Gyerekkorom óta érdekel a képzőművészet, de csak nyugdíjas koromban találtam meg a lehetőséget a rajzolásra, festésre, mintázásra.