Fotózás? Természetesen!

2024. március 18. 18:00 (hétfő)
GECZKÓ CSENGE, KOVÁCS JÓZSEF, KOVÁCSNÉ B. KRISZTINA KÖZÖS KIÁLLÍTÁSA

FOTÓZÁS? TERMÉSZETESEN! – TERMÉSZETFOTÓ KIÁLLÍTÁS

A kiállítás megtekinthető:
2024. március 18.–április 7.
Hétköznap 8-20 óráig, hétvégén pedig egyéb rendezvénytől függően

Helyszín: Ifjúsági Ház – Új Galéria
(1042 Budapest, István út 17-19.)

Geczkó Csenge, Kovács József, Kovácsné B. Krisztina bemutatkozása:

„Fotózás? Természetesen!”

Ezzel a címmel készült ez a válogatás a teljesség igénye nélkül a természet fotóinkból. Picit bővebben magunkról.
Kezdjük a legfiatalabb fotósunkkal: Geczkó Csengével:
„Mindig is érdekelt a fotózás, ám eleinte csak telefonnal próbálkoztam képeket készíteni, aztán később – amikor megkaptam az első fényképezőgépemet – vált igazán komolyabbá ez a hobbim. Onnantól leginkább párommal a környéken kezdtünk el képeket készíteni. Szerencsés vagyok, mert vidékiként könnyű dolgom van, hiszen mindig van olyan természeti téma, ami aktuális, és fotózható.”
Csenge után pár szót férjemről, és rólam.
Férjem Kovács József viszonylag korán, már gyerekként megismerkedett a fotózás világával, persze az akkori technikai és egyéb lehetőségek keretein belül. Nem csak maga a fotózás érdekelte, hanem a képek akkor még filmről történő előhívása, nagyítása, papírkép készítése is. Felnőttként is megmaradt érdeklődése a fotózás iránt, a technika fejlődésével megvette első DSLR fényképezőjét a Canon 350D-t Eleinte portrékat, utcai életképeket, épületeket, szobrokat fotózott, majd később áttért a természet fotózás világába. Jelenleg egy Sony A7 M2-es Millc gépe van, melyhez különböző objektíveket, pl Vintage, makro és 150-600-as tele objektíveket használ.
Én, (Kovácsné Balogh Krisztina) kb. 15 éve kezdtem el érdeklődni a fotózás iránt. Igaz akkoriban még a víz alatt, kis kompakt géppel fotózgattam halakat, korallokat, teknősöket (az egyik kedvencem a teknős álma – mely ezen a kiállításon is látható – is ebben az időszakban született) Sokan nem is gondolják mennyire nehéz is ebben a közegben fotózni, mivel a hullámzás miatt állandó mozgásban van a fotós, és a fotóalanyok sem állnak meg egy percre sem.
Később egyre jobban kezdett érdekelni a vízen kívüli természet is, így 2016-ban vettem egy Canon 700 D DSLR gépet, majd egy 90-es macro obit, mellyel virágokat, a virágok bibéit, bogarakat, rovarokat, és más apróságokat fotóztam, majd lecseréltem a gépet egy Canon 750D vázra, és jelenleg is ezzel fotózok, de már a makrók mellett madarakat, vadakat is. Ehhez van egy 150-500-as teleobjektívem
A fotóimat egy saját weboldalon is meg tudják tekinteni, ahol láthatnak általam készített, és összeállított videókat is egy-egy érdekes témáról
https://www.altakriszfotósoldala.com
Ma már a férjemmel együtt járjuk a természetet, lessük a csodáit. Nagyon ritkán járunk épített lesekbe, sokkal inkább szeretjük magunk cserkelni az állatokat. Véleményem szerint a kihívás ebben van, hiszen a legritkább esetben lesz a természetben minden ideális, és ehhez képest kell mégis kihozni a maximumot az adott pillanatból.
Mikor végig nézegetem a fotónkat, sokszor gondolok arra, milyen szerencsések is vagyunk, hogy a fotózást választottuk hobbinknak. Ma már el sem tudnám képzelni az életem nélküle, olyan természetes, mint az étkezés, alvás. Fantasztikus látni a világunk sokszínűségét, igazi, és átvitt értelemben egyaránt. Színek, formák, állatok, rovarok, növények, évszakok… alpesi magasságtól, a tengerek mélyéig. Gyönyörű helyen élünk, de sajnos évről évre csökken ez a “tér” amit természetnek hívunk. Ezért is próbáljuk a fotóink által megörökíteni, és átadni az utókornak mindazt a szépséget, ami körülvesz minket, s amire vigyáznunk kellene!
Ennek a kis kiállításnak is a természet szépségének meglátása és megóvása a célja.
Ezúton szeretnénk megköszönni az Újpesti Kulturális Központnak, hogy helyet ad a fotóinknak, hálásak vagyunk, hogy életünk első kiállítását itt rendezhetjük. Köszönjük a szervezőknek, Bakos Mónikának, és fiamnak, Kovács Tamásnak is, hogy segítettek ebben!
Mindenkinek kellemes időtöltést kívánunk a fotóinkhoz!