2024. évi kiállítás

2024. június 29. 11:00 (szombat)
2024. június 29. szombat, 11 óra

ORSZÁGOS KÉPZŐ- ÉS IPARMŰVÉSZETI TÁRSASÁG KIÁLLÍTÁSA
2024. ÉVI KIÁLLÍTÁS

A kiállítás megtekinthető:
2024. június 29.–július 11.
Hétköznap és szombaton 10-18 óráig, vasárnap zárva

Köszöntőt mond: Schéffer Anna, OKIT elnök

Kiállítást megnyitja: Ghyczy György, képzőművész

Zenei közreműködő: Largamente vegyeskórus

Helyszín: Polgár Centrum – Újpest Galéria
1042 Budapest, Árpád út 66.

Országos Képző- és Iparművészeti Társaság bemutatkozása:

Az Országos Képző- és Iparművészeti Társaság (OKIT) 1990-ben alakult (Szabad Képző és- Iparművészek Országos Szövetsége néven). Első elnöke Dulity Tibor festő és művészeti pedagógus volt, akinek személyisége, alkotói, művészpedagógiai munkássága meghatározta társaságunk szellemiségét és a mai napig kihat egyesületünk hitvallására, céljaira. Emlékét a halálakor, 2005-ben alapított „OKIT” Dulity Tibor Emlék-Díj őrzi, amelyet minden évben országos kiállításunk alkalmából adunk át.

1995-től az egyesület elnöke Jozefka Antal festőművész lett. 2001-től Schéffer Anna keramikus művész vette át a vezetést. Az új elnökség 2002-től megváltoztatta az egyesület nevét OKIT-ra. Az azóta eltelt idő főbb jellemzői: évente országszerte rendezett közös kiállítások, erről kiadott katalógusok, számos vándorkiállítás, alkotótelepek, közös programok, konferenciák, többnapos találkozók. Ezekről a történésekről a Kezdetekről c. belső kiadványunk számol be. Ennek a korszaknak a hatékonyságát mutatja; a tagok közül öten egyéni, négyen pedig Csokonai Vitéz Mihály állami díjban részesültek.

Tagjaink olyan alkotó emberek, akik munkájuk, hivatásuk mellett szabadidejük nagy részét önképzéssel: festészettel, kerámia, fazekas munkák, tűzzománc készítésével, szobrászattal, fafaragással, textil vagy egyéb képző-és iparművészeti alkotások létrehozásával töltik.
Egyesületünk célja: az értékteremtő alkotótevékenység támogatása, az értékterjesztés és értékmegőrzés eszközeivel.

Az egyesület munkáját segítik művészek, művészettörténészek, akik az évenkénti országos kiállításaink anyagának zsűrizésében részt vesznek. Akikkel az utóbbi években legtöbbször találkozhattunk: Pilaszanovich Irén művészettörténész, aki a zsűrizéseken kívül a kiállításaink rendezését is vállalja, Pogány Gábor művészettörténész, Feledy Balázs művészeti író, Ghyczy György képzőművész, Bálványos Huba képzőművész, pedagógus, aki haláláig nagyon odaadóan segítette a társaság munkáját, és akinek a lelkesítő személyisége nagyon hiányzik az egyesület életéből.

„Mindannyian ugyanazt látjuk, csak sokféleképpen. Sokfélékké formált és formál minket a világ szakadatlanul… Van is mit mondanunk egymásnak ugyanarról a világról… Alkotók a nézőknek, alkotók egymásnak, nézők az alkotóknak… Ha művészet, nincs benne álság, megjátszás. Engedhetünk a csábításnak, átadhatjuk magunkat az élménynek. Az átélés itt nem jár kockázatokkal. Mint ott kint az élet.” (Bálványos Huba)

Az Újpest Galéria adott otthont a legtöbbször országos kiállításainknak. Pl. 2014-ben az Im Memoriam, Az első világháború emlékezet c. kiállításunknak is. Innen indult el az a vándorkiállítás, amely az alábbi helyeken szerepelt: Komárom (Monostori Erőd), Hévíz (Magyar Csárda Galéria), Várpalota (Thury-vár), Pápa (Városi Könyvtár), Szombathely (Kámoni Arborétum), Lukácsháza (Közösségi Ház), Vasvár (Kulturális Központ), Dunaújváros (Evangélikus Templom).

Elérhetőségek: Schéffer Anna, OKIT elnök; szecsa2@t-online.hu; okittagok@okittagok.hu; 0620/372-3343